sobota, 20 kwietnia 2024r.

Klasyczna pizza Margherita, czyli proste danie w tradycyjnej odsłonie

unnamed file 2

Ludzie na całym świecie znają i lubią pizzę. Podstawą jest dobrze zrobione okrągłe ciasto oraz różnorodne dodatki smakowe. Klasyczny sos pomidorowy łączy to całe dobrodziejstwo. Pizza jest jednym z filarów kuchni włoskiej, choć nie jest wynalazkiem pochodzącym ze słonecznej Italii.

Mówi się, że ojczyzną pizzy jest Grecja, jednakże warto tu nadmienić, że placek mączny z dodatkami znaleźć można w kuchniach wielu narodów. Niewątpliwie jednak pizza włoska jest najbardziej spopularyzowana.

Klasyczna pizza Margherita – zrobić, czy zamówić?

Pizzę można zrobić samemu, ale najpopularniejszy sposób na jej zdobycie, to pizza z dowozem. Przepis na klasyczną włoską pizzę jest prosty. Margherita to ciasto drożdżowe, sos pomidorowy oraz ser mozzarella. Dzieło wieńczą zielone listki bazylii.

Taką najbardziej tradycyjną pizzę warto zamówić w dobrej pizzerii, która oferuje danie według oryginalnego przepisu. Modyfikacja pysznej klasyki i dobór dodatków zależy od upodobania oraz smaku. Mając dobrze przygotowany klasyczny placek, można użyć fantazji i skomponować swoją ulubioną potrawę.

Jak pizza neapolitańska zyskała rozgłos?

Opowieść o pizzy neapolitańskiej sięga do historii dziewiętnastowiecznego Neapolu. Wówczas to królowa Margherita di Savoia zawitała z mężem do miasta i została ugoszczona pizzą według przepisu jednego z piekarzy – Raffaele Esposito. Tak rozsmakowała się w tym daniu, że pozwoliła nadać jej nazwę na cześć swojego imienia.

To, co urzekło królową, to były barwy Włoch. Czerwień pomidorów, biel mozzarelli oraz zieleń bazylii. W ten oto sposób proste danie z Neapolu zyskało rozgłos. Nie minęło wiele czasu, a jej popularność obiegła prawie cały świat. Dziś nie ma na świecie pizzerii, w której menu nie znajdowałaby się na pierwszym miejscu.

Składniki na pizzy odpowiedniej jakości

Najlepsza pizza, to taka, której składniki są zawsze świeże i najwyższej jakości. Podstawą Margherity jest ciasto w kształcie koła o średnicy ok. 35cm. Brzegi powinny być uniesione, a środek zawierać przyprawy. W oryginalnym przepisie ciasto ma mieć elastyczną i łatwą do składania konsystencję.

Dodatki to najlepszej jakości pomidory, oliwa z oliwek oraz mozzarella, a także świeża bazylia. By zachować oryginalną jakość neapolitańskiego przysmaku warto sięgnąć po włoskie, oznaczone certyfikatami jakości, produkty. Jeżeli do tej klasycznej odmiany doda się równie dobrej jakości inne produkty, to efekt będzie kunsztowny i niezwykle smaczny.

Dzisiejsza Margherita jest pizzą z oznaczeniem jakości i certyfikatem GTS, oznaczającym gwarantowaną tradycyjną specjalność.