czwartek, 05 grudnia 2024r.

Kamień do pizzy – jak używać go by przygotować idealne ciasto?

photo 1489564239502 7a532064e1c2ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Przygotowanie idealniej pizzy nie jest łatwym zadaniem. Lokale gastronomiczne mają wyspecjalizowane piece, w których można łatwo upiec ciasto z zachowaniem wszelkich właściwości. W domowych warunkach zadanie to będzie znacznie prostsze, gdy zastosujemy kamień do pieczenia. Jak używać tego sprzętu, by przygotować idealnie smakującą pizzę?

Kamień do pizzy – który wybrać?

Na rynku dostępnych jest kilka typów kamieni do pieczenia. Jednym z popularniejszych są szamotowe produkty, przygotowane z mielonej krzemionki z dodatkiem kruszyw. To materiał długo utrzymujący ciepło, który świetnie nadaje się do pizzy na cienkim cieście.

Drugim popularnym typem są kamienie granitowe. Mają większą wagę, jednak stosunkowo łatwo się nagrzewają i zapewniają równomierne rozłożenie ciepła. Kamień pochłania też dodatkową wilgoć, co pomaga przygotować idealnie chrupiącą pizzę. Niektóre lokale serwujące pizzę na Żabińcu wykorzystują też kamienie ceramiczne – najbardziej odporne na działanie temperatur akcesoria, które doskonale utrzymują ciepło.

O czym warto pamiętać podczas pieczenia na kamieniu?

Przed nałożeniem pizzy, kamień należy rozgrzać. W tym celu wkładamy go do zimnego piekarnika i ustawiamy odpowiednią temperaturę. Jeśli kamień położymy w ciepłym piekarniku, jego powierzchnia szybko ulegnie spękaniu, a produkt straci swoje właściwości.

Podczas pieczenia dobrej i taniej pizzy, trzeba zachować szczególną ostrożność. Kamień długo utrzymuje ciepło, a znaczna waga sprawia, że jest on mniej poręczny niż standardowa blacha. Dlatego wszelkie operacje podczas pieczenia należy przeprowadzać w rękawiczkach. Ciasto można nałożyć z wykorzystaniem specjalnych łopatek, które zmniejszą ryzyko poparzenia.

Rozgrzanego kamienia nie można chłodzić zimną wodą! Takie działanie szybko doprowadzi do zniszczenia jego struktury, przez co ponowne wykorzystanie będzie niemożliwe. Warto też zwracać uwagę na detergenty, które wykorzystujemy do czyszczenia powierzchni. Najlepiej usuwać resztki pizzy z pomocą ściereczki i czystej wody, wtedy mamy stuprocentową pewność, że kamień nie utraci swoich właściwości.

Dlaczego warto piec ciasto na kamieniu?

Zalet przygotowania takiej pizzy jest kilka. Przede wszystkim kamień znacznie przyspieszy proces pieczenia ciasta i zagwarantuje przygotowanie idealnie chrupiącej potrawy. Ci, którzy regularnie jedzą pizzę na krakowskim Żabińcu nie muszą długo czekać na zamówienie, jednak przygotowanie ciasta w domowych warunkach może trochę potrwać.

Kamień znacznie skraca proces przygotowania ciasta, i pomaga w idealnym wypieczeniu na całej powierzchni. Dzięki chłonnym właściwościom granitowego kamienia pizza może przyjąć idealnie chrupką konsystencję. Kamień można wykorzystać również do pieczenia szeregu innych potraw.