Jaka kawa do ekspresu? Jaka postać kawy gwarantuje lepszy smak?
Kawa to napój, który wypijamy każdego ranka. Ma ona na celu nie tylko pobudzenie nas, ale również uprzyjemnienie czasu, gdy trzymamy w ręku naszą ulubioną filiżankę. W sprzedaży dostępnych jest wiele rodzajów kawy, jednak nie wszystkie z nich są warte naszej uwagi. Poza tym dobrze jest dobrać odpowiednią kawę do sposobu jej zaparzania.
Najlepsza kawa do ekspresu
Jeśli mała czarna jest przygotowywana za pomocą ekspresu, warto się zastanowić, jaki jej rodzaj wybrać. Do tego typu urządzeń polecane są kawy ziarniste, ponieważ zachowują one na dłużej swój smak i aromat. Jeżeli więc chcemy, aby każdy poranek był wyjątkowy bez zastanowienia w naszej kuchni, powinna się znaleźć kawa costa ziarnista.
Mielenie ziaren przed zaparzeniem powoduje, że czujemy smak prawdziwej kawy, a co za tym idzie, wiemy jak ona smakuje, gdy jest dobrej jakości. Poza tym kawę w postaci ziaren możemy przechowywać znacznie dłużej, niż zmieloną.
Kawa ziarnista jest najlepszą postacią kawy, jednak czy stosowanie wcześniej zmielonych ziaren wpływa na gorszy smak? Wybierając kawę, należy przede wszystkim dopasować ją do siebie. Zarówno smak, jak i jej intensywność, to dwa bardzo ważne elementy, które wpływają na to, czy kawa będzie nam smakować, więc stosowanie ziaren, które zostały wcześniej zmielone nie zawsze, jest dobrym krokiem.
Czy każda kawa ziarnista jest dobra?
Jak już wiadomo zakup kawy ziarnistej, jest najlepszym rozwiązaniem, ale czy każda kawa w postaci ziaren zachwyci nas smakiem? Poszukując dobrej kawy, trzeba zastanowić się, jaką tak naprawdę lubimy. Są osoby, które lubią mocny napój kawowy, ale wielu z nas chętnie sięga również po nieco słabszą kawę.
Oczywiście kawa ziarnista jest lepsza od mielonej, ale nie oznacza to, że każdy producent kawy ziarnistej jest w stanie nas zachwycić. Chcąc wybrać produkt naprawdę dobrej jakości koniecznie, trzeba zwrócić uwagę na cenę oraz to, co pisze na opakowaniu. Dobra kawa zazwyczaj jest nieco droższa od pozostałych, jednak tutaj ważne jest dopasowanie jej do swoich oczekiwań.
Kawa ziarnista, a rodzaj ekspresu
Bez względu na to, jaki ekspres posiadamy, warto wybierać kawę w postaci ziaren. Jeśli nasz ekspres nie ma funkcji mielenia, powinniśmy zainwestować także w młynek, który umożliwi nam rozdrobnienie ziaren.
Tak samo wygląda sytuacja, kiedy zamiast ekspresu mamy kawiarkę. Tutaj również dobrym rozwiązaniem jest zakup kawy ziarnistej i mielenie jej przed użyciem. Wiąże się to z dodatkowym czasem, jaki będziemy musieli poświęcić na zaparzenie, ale możemy być pewni, że wyjątkowy smak nam to wynagrodzi.