piątek, 29 marca 2024r.

Jak wygląda produkcja soków NFC i dlaczego są bardziej wartościowe niż tłoczone?

photo 1535227798054 e4373ef3795acropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwyNnx8c21vb3RoaWUlMjBqdWljZSUyMGZydWl0c3xlbnwxfDB8fHwxNjQ1NDQ3MTQ1ixlibrb 1.2.1q80w1080

Owoce i warzywa są źródłem wielu mikroelementów niezbędnych oto prawidłowego funkcjonowania organizmu. Według zaleceń światowej Organizacji Zdrowia oraz specjalistów dziedzinie zdrowego odżywiania powinny być one spożywane w minimum pięciu porcjach dziennie, w ilości co najmniej 100 g łącznie. Dieta wzbogacona warzywami i owocami gwaran­tuje, że człowiek jest zdrowszy i bardziej odporny na ataki różnych patogenów.

Dlatego warto przynajmniej oraz dziennie wykorzystać idealne źródło witamin, czyli zdrowe soki owocowe. Warto przy tym pamiętać, że najzdrowsze jest to, co zgodne z naturą, bez sztucznych dodatków. Dlatego najlepiej przyswajalne składniki odżywcze zawierają soki naturalne bez (dodatku) cukru, wody i konserwantów, zebrane w specjalną kategorię soków NFC.

Czym różnią się soki NFC od zwykłych soków owocowych i dlaczego warto je pić?

NFC tłumaczone w angielskiego oznacza, że sok nie powstaje z koncentratu owocowego, a jego bazą są zawsze świeże, pełnowartościowe owoce lub warzywa. Dzięki temu uzyskujemy wyjątkowo bogaty aromat i smak, jak również maksymalną ilość witamin i minerałów. Soki zagęszczane, które powstają w tradycyjny sposób są uboższe w te składniki.

Kolejną różnicę między tymi rodzajami soków jest wzbogacanie ich składu. W sokach zagęszczonych występuje nadmiar wody, a często są one uzupełniane cukrem i sztucznym aromatami. Tego w sokach owocowych NFC nie ma, jako ewentualne dodatki służą aromaty naturalne. Istotne jest, by wybierać wyroby uznanego producenta soków naturalnych, gdyż gwarantuje to najwyższą jakość zawartych składników.

Tajemnica tkwi w technologii produkji soków NFC i zagęszczanych. Czym się różni, a co jest wspólne?

Produkcja soków NFC w pierwszej fazie nie różni się procesem pozyskiwania od stoków zagęszczonych. Zebrane owoce zostają dobrze umyte, a następnie rozdrobnione. Dopiero w kolejnych etapach produkcji następuje zasadnicza różnica.

Produkcja soków naturalnych NFC koncentruje się na uzyskaniu maksymalnej ilości pełnowartościowej cieczy, do której nic więcej nie będzie dodane. Rozdrobnione owoce trafiają tłoczni i są dokładnie wyciśnięte, a następnie odwirowane. Na koniec są rozlewane do kartoników lub butelek i pasteryzowane

Wartości odżywcze soków NFC oraz soków zwykłych

Spożywanie owoców i warzyw w postaci soku jest zaledwie uzupełnieniem diety. Zwykłe soki bardziej zaspokajają pragnienie niż dostarczają odpowiedniej ilości witamin. W przypadku soków NFC, owoce, które zmieniają się w sok wykorzystywane są praktycznie w całości, a zawartość buteleczki, czy kartonika z sokiem naturalnym jest gęsta i bardzo odżywcza.