piątek, 19 kwietnia 2024r.

Ile kcal ma Pizza? Sprawdzamy czy smaczne danie jest zdrowe!

unnamed file 6

Smak pizzy zna chyba każdy. Przekąska bardzo często znajduje się na naszym stole, niezależnie od tego czy jest to pora obiadowa, czas spotkania z przyjaciółmi czy wizyta w lokalu gastronomicznym. Pizza ma jednak sporo sceptyków, którzy zarzucają jej wysoką kaloryczność. Czy faktycznie tak jest?

Ile kalorii ma pizza?

Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, ponieważ wartość energetyczna potrawy zależy od jej składników. Choć jedno jest pewne – to puszyste ciasto w większości dostarcza kalorii. Stanowi ono nawet 90% całej potrawy, ponadto przygotowywane jest zwykle na bazie mąki pszennej, która dostarcza również sporą ilość cukrów prostych.

Średnio pojedynczy kawałek potrawy może zawierać od 200 do 300 kcal. To dość sporo, zwłaszcza, ze zazwyczaj sięgamy po produkt w znacznie większych ilościach. Problemem może okazać się dobra i tania pizza, w której mogą znajdować się niskiej jakości składniki jeszcze bardziej zwiększające kaloryczność potrawy.

Jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie…

Oprócz dużej kaloryczności pizza uchodzi za danie ciężkostrawne. Wielu dietetyków odradza spożycia potrawy, szczególnie osobom, pragnącym schudnąć, lub utrzymać odpowiednią wagę. Nie oznacza to jednak, że trzeba całkowicie z niej rezygnować!

Warto przede wszystkim jednak zachować umiar. Pojedynczy posiłek przykładowo raz na 2 tygodnie będzie znacznie lepszym rozwiązaniem niż codzienna pizza z dowozem. Kraków Żabiniec to miejsce, w którym nasza restauracja oferuje także produkty o zmniejszonej kaloryczności, dzięki czemu klienci, którzy dbają o swoją wagę mogą zjeść smaczny posiłek!

A może pizza domowa?

Oczywiście jest to sposób na zmniejszenie kaloryczności dania, jednak warto podkreślić, że nawet potrawa przygotowana przez nas będzie dostarczała sporej dawki energii… Jednak piekąc własną pizzę, mamy pełną kontrolę nad przygotowanym posiłkiem…

O czym warto pamiętać robiąc własną pizzę?

  • wybieraj mąkę, drożdże i pozostałe składniki ze sprawdzonych źródeł. Tylko wtedy będziesz mieć pewność odnośnie ich jakości,
  • odstaw dodatki, które mogą nadmiernie zwiększać liczbę kalorii. Tanie wędliny, bekon, czy mozzarella nie muszą znaleźć się na cieście, prawda?
  • przygotuj pizzę na cienkim cieście – dzięki temu zmniejszysz kaloryczność potrawy,
  • zadbaj o równomierne wypieczenie ciasta, bez przypaleń – wówczas danie będzie zdrowsze i łatwiejsze do strawienia przez organizm!
  • jedząc pizzę pamiętaj o umiarze – dwa, maksymalnie trzy kawałki spokojnie wystarczą, by zaspokoić apetyt!